tisdag 15 november 2011

Utmärkt val av Hedeniuspristagare!

Föreningen Humanisterna delar varje år ut Hedeniuspriset till en person som bl a verkat för en kritisk granskning av religion.

Årets Hedeniuspristagare är docent Gunnar Göthberg vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg för hans kamp att lagstifta mot omskärelse av barn på religiös eller kulturell grund. Detta har uppmärksammats då årets pristagare själv har en kristen livssyn.

För mig är det en självklarhet att man i ett demokratiskt samhälle har religionsfrihet vilket är rätten att både kunna utöva en religion, men också att inte göra det. En sund församling, oavsett religion, kan man lämna när man blir vuxen om man så önskar. Att bli tvingad till ett fysiskt ingrepp som innebär att man förlorar en del av kroppen är definitivt och går inte att återställa.

Ett förbud mot omskärelse av barn på religiös eller kulturell grund är därför även för mig en självklarhet!

onsdag 9 november 2011

Rätt av FIFA att stoppa vallmoblomma

Det är inte ofta jag håller med FIFA, men i detta fallet delar jag deras uppfattning. Traditionen med att bära en vallmoblomma inför den 11:e november (Remembrance Day) på de brittiska öarna till minne av de som stupat i krig sedan första världskriget, är en gammal tradition som de för med sig på fotbollsplan. Det har dock aldrig varit tal om tidigare att ha det på den engelska landslagsdressen. Att då snart 100 år efter första världskrigets slut bli upprörd över att man inte tillåts införa denna ritual även där känns minst sagt naivt.

Svenska Dagbladet om "lyx"

Man skulle kunna tro att en konservativ tidning som Svenska Dagbladet (SvD) ansåg att tillgång till högre studier var en självklarhet i ett civiliserat samhälle, och inte en "lyx". Det anser de dock inte. Maria Ludvigsson, värvad i juni från Svenskt Näringsliv, anser att studenter inte ska klaga;

Att ha tillgång till universitet oavsett vem du är, kunna ta studielån för att finansiera en kostnadsfri (inte gratis!) utbildning och med ett par tre år i studentmiljö utvecklas och förkovra sig för att sedan gå in i yrkeslivet med en självvald utbildning i ryggen, är lyx.


Att det inte är en "lyx" utan en självklar och sund investering i ett demokratiskt och civiliserat samhälle att låta de som har intresse att förkovra sig vidare även om de inte är födda med silversked i mun verkar inte föresväva Ludvigsson.


Vad som däremot är en lyx är att låta Schibsted-ägda SvD få mångmiljonbelopp i presstöd varje år trots att ägarkoncernen går med stor vinst. Detta resursslöseri är något ledarredaktionen på SvD borde ta upp i en artikelserie...