torsdag 13 september 2012

Äntligen försvinner nationalsången från Elitserien!

Idag kör ishockeyns elitserie igång. Nytt för i år, förutom de vanliga regeländringarna (mycket kan man anklaga hockeyn för, men inte att vara konservativ), är att Svenska Hockeyligan (SHL)  bestämt sig för att ta bort nationalsången som under en tid inlett alla matcher. Det är inte en dag för tidigt!

Som svensk med tacksamhet för mina släktingars uppoffringar, och med en egen vilja att föra deras arv vidare, har jag naturligtvis ingenting emot att sjunga vår nationalsång. Det betyder dock inte att jag vill sjunga den i vilket sammanhang som helst.

Att inleda matcherna med svenska nationalsången var något som infördes när SHL för att höja intresset kring Elitserien hängav sig åt hejdlös amerikansk kulturimperialism. Lagen tog sig töntiga tilläggsnamn (vad tusan har mitt lag Frölunda med indianer att göra förutom när de gör huvudlösa felpass?), musik på tinnitusvolym kvävde alla supporterförsök att skapa stämning på egen hand och nationalsången inledde matcherna vilket fick till följd att den stämning som byggts upp med introfilmer, sptutande eld osv (även det i bästa/värsta amerikanska stil) stendog.

SHL ämnar dock ha nationalsången inför varje match i slutspelet. Personligen tycker jag att nationalsången endast ska sjungas i nationella sportsammanhang vid finaler och SM-sammanhang, men detta är dock bättre än inget.

Och nästa år har vi säkert ett tiotal ändringar till...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar