onsdag 12 december 2018

Nej SVT, Stormy Daniels får inte "böta" till Trump

(Faksimil från SVT Nyheter)

I en artikel på SVT Nyheter påstås idag att Stephanie Clifford, porrproducent och tidigare porraktris mer känd under sitt artistnamn Stormy Daniels, ska böta närmare 2,7 miljoner kronor till Trump. Detta är inte sant.

USA har likt Sverige och de flesta demokratiska länder ett rättsväsende där åklagare normalt för åtal till domstol om de tror att åtalet kan vinnas. Om de inte tror det har dock personer rätt till en sk civilrättslig rättegång där den förlorande parten får betala alla rättegångskostnader. Detta är vad Stormy Daniels gjort, och i och med att hon förlorade får hon stå för alla kostnader och då även motpartens, precis som det skulle skett i Sverige. Detta är alltså ingen bot och Trump själv lär inte få behålla många kronor personligen.

Från 1 januari ska SVT, tillsammans med de två andra stiftelserna SR och UR, få cirka 2,8 inflationssäkrade miljarder(!) per år från skattebetalare över 18 år. Man får hoppas att några kronor går till utbildning i grundläggande rättskunskap för deras journalister. Att deras egen artikel kommer att hamna i deras egen Faktakoll ser jag som otänkbart...