söndag 10 januari 2010

Tankar inför Fotbolls-VM

I svallvågorna av den hemska attacken mot det togolesiska fotbollslandslaget, uppmanar den sydafrikanske presidenten Jacob Zuma att man ska göra "tankeexperimentet att den baskiska separatiströrelsen ETA skulle spränga en bomb i Madrid, och att frågan då genast skulle resas om det verkligen var lämpligt att London arrangerar OS 2012."

Som retoriskt grepp kanske det lugnar FIFA, sponsorer och supportrarna på hemmaplan, men det lugnar definitivt inte mig.

Utan att på något sätt förringa den lågkonjunktur vi nu befinner oss i, och som drabbar de redan svaga, så är Afrika och Europa två skilda världar. I Europa har vi välstånd och demokrati, mat för dagen, tak över huvudet, och vi har yttrande- och föreningsfrihet. I Afrika är allt detta för det stora flertalet en nåd att stilla bedja om. Sydafrika har visserligen demokrati, och är en av de mest utvecklade länderna på kontinenten, men har stora problem med kriminalitet. Detta drabbar naturligtvis främst de redan svaga även här, men naturligtvis kommer säkerheten kring arrangemanget och turisterna att behöva stärkas ytterligare under VM i fotboll i sommar. Arrangemang som OS i Kina och Fotbolls-VM i Argentina lär framstå som en Bullerbydröm, jämfört med den säkerhetsapparat som kommer att krävas.

Med detta i åtanke är jag faktiskt glad över att Sverige inte tog sig till VM-slutspelet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar