lördag 30 januari 2010

Glashuskross never goes out of style!

I dagens GP rapporterar TT Spektra om ett utspel av Roy Andersson på Göteborgs Filmfestival. Han sågar där Svenska Filminstitutet (SFI) med bl a uttalandet;

"-SFI har nyligen instiftat idén att stödja filmer som är "publika". Marknadsstödet har inneburit pengar till filmer som "Vi hade i alla fall tur med vädret - igen", "Göta kanal 3" och kanske en ny "Den ofrivilligare golfaren", förhoppningsvis med Tiger Woods eller åtminstone hans fru Elin.

...

-Det här SFI-initiativet ledde till att vi kanske får en ny Åsa-Nisse-film nästa år. Åsa-Nisses upphovsman var en fanatisk nazist och antisemit som deltog i tyska Waffen-SS under kriget, och gjorde man det var man med stor säkerhet delaktig i massakrer på judar.

...

-Han hade möjlighet att vittna om detta, men i stället skrev han komedier om stereotypa smålänningar. Han flyttade intresset till billig underhållning i stället för att vittna om sanningen - precis som nöjesindustrin gör i dag, flyttar folks uppmärksamhet från det väsentliga till det oväsentliga.

SFI:s VD Cissi Elwin Frenkel svarar bl a med:

-Breda filmer ger pengar till smala filmer, och om vi bara satsar på det smala blir svensk film inte relevant för publiken. Och det är skattepengar vi arbetar med, alla ska hitta något de vill se på filmmarknaden.

Roy Anderssons kritik hade kunnat vara effektfull om det inte varit för två viktiga saker;

* Han har själv under hela sin karriär finansierat sina filmproduktioner med att göra reklamfilmer för de bolag som är beredda att betala.

* Han har gjort valfilmer för Socialdemokraterna, ett parti som haft en utrikesminister som kysste terroristledare, som vid tiden för kyssen hade på sitt program att Israel skulle utplånas.

Roy Andersson är således bara en i raden av hycklare på vänsterkanten, som vill kombinera kommersialism, Israelhat och politisk korrekthet. Tyvärr finns det fortfarande en marknad för det i Sverige...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar