måndag 9 maj 2011

Daniel Domscheit-Berg: Wikileaks- Historien bakom sajten som förändrade en hel värld

I okt-06 registreras domänen wikileaks.org. I december samma år görs de första publiceringarna. Ett år senare träffas  Daniel Domscheit-Berg (DDB) och grundaren Julian Assange (JA) och har ett nära samarbete i nästan tre år. Om detta handlar boken.

Från starten när Wikileaks hyllades unisont över hela världen har en mer skeptisk syn kunnat märkas, dels pga Sveriges krav på utlämning då de vill förhöra JA utifrån en anmälan om misstänkt våldtäkt, men framförallt för Wikileaks samarbete med den ökände antisemiten Israel Shamir.

Daniel har en i mina ögon naiv syn på tillvaron och människor, något som kan vara charmigt om man är tonåring men inte för en man på 33 år. I boken återkommer han ofta till hur han såg upp till Julian och hur oerhört besviken han blev när glorian föll på sned.

Boken är skriven på kort tid tillsammans med Tina Klopp, redaktör på Zeit Online. Detta märks. Han säger visserligen inte vara ute efter hämnd, men trots det; "Revenge is a dish best served cold". Jag är övertygad om att detta kunnat bli ett intressant dokument över hur en snabbt uppväxande ideell kampanjorganisation sakta övergår i stelnade ledarformer. Istället blir det bara en partsinlaga som kommer att vara glömd inom en snar framtid. Det är onekligen synd, för Wikileaks skulle tjäna på en rejäl granskning då de är en maktfaktor inom informationsspridning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar