tisdag 10 maj 2011

Sanna Rayman blandar äpplen och päron ang Frälsningsarmén!

På ledarplats i dagens SvD blandar ledarskribenten Sanna Rayman äpplen och päron ang debatten om Frälsningsarméns berättigande att motta offentligt stöd för sin verksamhet. Hon ser inga problem med det och avslutar artikeln med;


Personligen har jag dock svårt att se skandalvärdet i Frälsningsarméns syn på homosexualitet och äktenskap med mera.
Blir de sämre på att dela ut mat till hemlösa då eller hur går egentligen resonemanget?
Dock handlar det inte om detta , utan till vilka organisationer bidrag skall utgå till och där är reglerna klara; De skall utgå till organisationer som har en demokratisk värdegrund och inte kränker någon pga kön, ras, religion eller sexuell läggning!
Även odemokratiska organisationer ägnar sig åt välgörenhet. Gula korset, som är en organisation stödd av den nationalsocialistiska organisationen Fria Nationalister, ägnar sig åt insamling för familjer vars föräldrar (oftast fäder) sitter i fängelse för brott. Ingen kan väl anse att dessa brottslingars barn har valt sina föräldrar, men jag har svårt att se att dessa skulle få bidrag för sin verksamhet. Den (förhoppningsvis) demokratiska organisationen Räddningsmissionen ägnar sig åt samma sak. Inte heller de barn, vars föräldrar söker stöd, har valt sina föräldrar men dessa barn har möjlighet till offentligt finansierat stöd.

Vill man dra det ytterigare till sin spets och gå utomlands så har även terrororganisationen Hamas en stor biståndsverksamhet, men jag tvivlar på att de kan få stöd av t ex Sida för det.

Sålunda; Frälsningsarmén gör inte nödvändigtvis ett sämre arbete än de demokratiska föreningar som inte kränker homosexuella, men deras värderingar gör att de omöjligen framöver kan tillgodoräkna sig offentliga bidrag om inte deras värdegrund förändras!4 kommentarer:

 1. Där du vill dra in pengar till samfund vill jag dra in pengarna till alla partier och föreningar också. De religiösa samfunden får totalt 50 miljoner, de homofoba sverigedemokraterna får ett par hundra miljoner.

  Skillnaden är att SD kan lagstifta om alla bögars rättigheter, där samfunden bara kan ha regler för de egna medlemmarna.

  SvaraRadera
 2. Jag är inte alls emot att samfund får bidrag?! De är hjärtligt välkomna att lämna medeltiden för det tjugoförsta århundradet.

  Vad gäller offentliga bidrag till partier så utesluter ju inte det ena det andra. Jag har dock svårt att se att partierna kommer att ge majoritet åt ett beslut som ger dem själva mindre intäkter. Det är ju bara att se hur beslut om arvoden och pensionsbestämmelser gör att riksdagsmän har ett extremt fördelaktigt uppdrag, detta trots att man har rätt till tjänstledighet från ordinarie jobb för sitt riksdagsuppdrag.

  Avslutningsvis kan jag bara tillägga att Sd nästan bokstav för bokstav kopierat Kd:s familjeprogram, så enligt din syn ryker två partiers bidrag direkt...

  SvaraRadera
 3. Så det är kränkande att en organisation har vissa krav på livstil hos medlemmarna? En heterosexuell som inte är gift måste leva i celibat om den ska vara frälsningssoldat, är det kränkande? Nykterhetsförbundet kräver nykterhet av sina medlemmar, vill man vara med i Moderaterna får man knappast samtidigt plädera för införande av planekonomi, är dessa krav att kränka människor som inte vill leva efter den livstil som krävs. Statsbidragen är till för att understödja det civila samhället och dess mångfald av organisationer däribland religiösa, de är inte till för att fungera som politikens förlängda arm för att styra samhället i en viss riktning. Jämförelsen med nazistiska organisationer är helt bisarr då dessa förnekar människors okränkbara värde

  SvaraRadera
 4. Att jämföra homosexualitet med att dricka alkohol är bisarrt.

  Och jag jämförde inte med nazistiska organisationer, utan med barnen till föräldrar i nazistiska organisationer där föräldrar också begått brott precis som föräldrarna vars barns vårdnadshavare söker bidrag hos Räddningsmissionen.

  Sanna Rayman ansåg inte att Frälsningsarmén gjorde ett sämre jobb för att de kränkte homosexuella, något man inte får göra om man skall erhålla offentliga bidrag. Jag pekade på att det finns många organisationer som ägnar sig åt välgörenhet utan att ha en demokratisk värdegrund. Detta faktum kvarstår och gäller även Frälsningsarmén.

  SvaraRadera