fredag 24 augusti 2012

Om kartan inte stämmer med verkligheten, desto värre för verkligheten

I dagens Sportbladet (pappersupplagan) kan man läsa att allsvenska laget Jitex på måndag kommer att klä sig i matchkläder och protestera mot Mölndals kommun för att den inte vill uppfylla Svenska Fotbollförbundets (SvFF) krav och gå in med de medel som krävs för att de skall få en godkänd arena i Mölndal, Jitex hemkommun. Deras interna skyttekung, Annica Sjölund, säger till Sportbladet;

"-Alla vet att det här aldrig hade hänt om det varit ett herrlag det handlat om."

På den punkten ger jag henne rätt. Jag står dock helhjärtat bakom Mölndals kommuns beslut att endast satsa 25 miljoner för att få fram en ny hemmaarena. Varför? Därför att SvFF:s krav är helt världsfrånvända!

SvFF kräver av alla lag i Damallsvenskan att de ska ha minst 1000 platser under tak, markvärme och en godkänd belysning. Detta är kartan SvFF  slagit fast. Vad är då verkligheten?

I Damallsvenskan har endast fyra(sic!) lag snitt över eller kring 1000 åskådare; Tyresö med en av världens bästa fotbollsspelare Marta, nykomlingen Vittsjö, traditionsrika Piteå samt Kristianstad.

Fd storklubben Umeå snittar 920 personer och Champions League-laget Göteborg FC 782. Jitex då? 324 åskådare! Vän av ordning kan invända med att de spelar i en annan kommun. Det är sant. Det är ca sju spårvagnshållplatser från Ronny Jönssons Mölndals Bro till Berzeeligatan som är närmast att gå av till Valhalla, men även om publikantalet mot förmodan skulle fördubblas med en flytt till hemkommunen är man långt ifrån att fylla de stolar som SvFF anser skall finnas på arenan.

Jitex borde istället för att kräva att deras lokalpolitiker skall föra en ansvarslös ekonomisk politik och bygga en arena som saknar täckning, hyra en buss och åka upp till SvFF:s huvudkontor på Råsunda (om de inte redan flyttat till Friends Arena) och kräva att de justerar sina krav med tanke på verkligheten och den kommande framtiden.

Om Jitex hyr två bussar till kan dessutom alla supportrar åka med...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar