måndag 7 januari 2013

Blott Sverige ingen nationell kultur har...?

Författaren Katarina Mazetti har de senaste dagarna utsatts för en proteststorm efter en minst sagt dåligt skriven krönika i ICA-Kuriren.

Orsaken till att många går till oförsvarliga angrepp mot kulturmänniskor som menar att det inte finns någon svensk kultur, men gärna går på andra etniciteters kulturaftnar, är den intellektuella ohederlighet de står för.

Ingen kultur uppstår ur ett vakuum. Innan tekniken tillät information förflyttas via telefoni, snabba transporter och internet, uppstod kulturella särdrag genom folkförflyttningar, antingen pga svält, upptäcktslusta eller erövringar i krig. Jag har t ex aldrig hört någon som förnekar att det finns svensk kultur hävda att pastarestauranger borde ha kinesisk inredning då pastan från början kommer från Kina. Italienare tog upp den och gjorde den till sin på sitt sätt. I Kanada är hockey en nationalsport. Den är dock inte kanadensisk utan kommer ursprungligen från England. Inget konstigt med det. Kulturella särdrag uppstår när en etnicitet omfamnar något och sedan gör den till sin genom de erfarenheter och traditioner man tidigare lever efter.

Svensk kultur finns således, precis som all annan kultur som olika etniciteter håller för sin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar