torsdag 17 januari 2013

Göran Rosenberg hyllar sig själv

I dagens Kulturexpressen kan man över nästan en helsida läsa en artikel där Göran Rosenberg gör en Greider och hyllar sitt eget intellekt, detta genom att prisa den "intellektuella tidskrift" han blev satt som chefredaktör över av Jan Stenbeck, Moderna Tider. Och Göran Rosenberg håller inte igen på självberömmet;

Så ni får ta mitt ord för vad det är värt; vad som så pass länge fick hållas var en tidskrift för de genomarbetade och välskrivna texterna, om det så gällde kommentarer, recensioner, essäer eller reportage (vi publicerade också dikter). Det var texter som i princip fick handla om vadsomhelst eftersom idén var att vadsomhelst var värt att läsa bara det var väl tänkt, väl underbyggt och väl skrivet. Så väl skrivet att hade man bara börjat läsa så skulle man inte kunna sluta.
Det var en tidskrift som ville sätta landets bästa skribenter på banan, författare som journalister, och ge dem tid och pengar för att ägna sig åt något nytt, eller möjligen nygammalt i den svenska publicistiska traditionen; det essäistiska reportaget, den personliga utforskningen, den litterära journalistiken.

Han avslutar med;

Utan att sätta mig till doms över dagens journalistik kan jag bara konstatera att den alltmer tvingas verka i en mediemiljö där det mesta förväntas produceras på allt kortare tid till allt lägre kostnader.
Under sådana förhållanden är en tidskrift som Moderna Tider naturligtvis en omöjlighet.

Att det är precis det han gör, sätter sig till doms, är är en sak. En annan är att det finns en tidning som en del liberaler samt värdekonservativa med visst fog anser som intellektuell, Axess Magasin, men troligen inte räknas då Rosenberg inte är chefredaktör.

Själv är bäste dräng och i Göran Rosenbergs värld är det han själv!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar