fredag 1 april 2016

Tidningsutgivarna (TU) satsar på faktagranskning

Tidningsutgivarna (TU) skriver idag i ett pressmeddelande att deras medlemmar nu kommer att satsa påfaktagranskning i högre grad än tidigare. Detta efter ett beslut där en knapp majoritet stod bakom beslutet.

Några exempel man pekar på i pressmeddelandet är t ex att Stora Journalistpriset framöver kommer att betecknas med sitt riktiga namn; Lukas Bonniers Stora Journalistpris. Man kommer också att kräva av sina medlemmar att varje publicerad text ska bestå av fakta till minst fyra procent. Procentandelen är satt utifrån vad som krävs av antalet röster för att komma in i Riksdagen.

- Till skillnad från Riksdagen kommer vi dock inte godkänna att ett stycke i en publicerad text består av fakta till tolv procent om det innebär att hela texten ändå hamnar under fyraprocentsspärren, säger TU:s informationsansvarige Uno Aprilia.

En som inte är nöjd är Dagens Nyheters chefredaktör Pieter Wollodarski;

- Det här är ett dråpslag för tidningen som redan nu kämpar hårt med ekonomin, säger han. Vi ville att fyra procent av all text i tidningen skulle räknas samman. På det sättet skulle vi kunna tillgodoräkna oss TV-tablån, SF:s bioprogram samt börssidorna..

- Det är nu frågan om vi kommer att kunna publicera några av de längre avslöjande reportage som varit så populära bland våra liberala och socialistiska läsare. Om vi dessutom måste se till att minst fyra procent av reportagen består av fakta behöver vi anställa mer personal som kan göra research så att vi når upp till målet, avslutar han.