tisdag 10 maj 2016

Joel Halldorf prisar teokratisk diktatur på Expressen Kultur

I dagens Expressen Kultur skriver Joel Halldorf om påven under rubriken "Nu är det påven som står upp för Europa" i prisande ordalag om påvens tal och handlingar. 

Orsaken är att påven i i helgen tog emot Karlspriset, ett pris som sägs delas ut till personer som har främjat europeisk enhet.

Halldorf skriver bl a;Helgens tal var sannolikt påvens bästa hittills, och innehöll allt detta. Bredvid honom på estraden satt EU:s ledare Jean-Claude Juncker och Donald Tusk. I detta sällskap utbrast Franciskus i profetisk anda:"Vad har hänt med dig Europa, humanismens hem och förkämpen för mänskliga rättigheter, demokrati och frihet?
Detta efter att tidigare ha skrivit;


Det är ingen slump att medier oftare rapporterar om hans spontana symbolhandlingar och kommentarer, än om hans tal. Vi är vana att höra om påven som väljer en enkel lägenhet före palats, som åker Fiat i stället för limousine, äter med tiggare och tvättar invandrares fötter.Talen däremot hör man inte lika mycket om. Men när han får till det från talarstolen lyckas han förena rollerna av gammaltestamentlig profet, politisk visionär och andlig själasörjare.Men vad stämmer egentligen om Vatikanstaten och dess ledare påven?


Vatikanstaten är en av världens minsta stater. Den är helt omgärdad av en mur som bevakas noga av beväpnade soldater. Även inne i Vatikanstaten har fler stängsel satts upp under den senaste tiden, och alla utlänningar (de som inte är medborgare i Vatikanstaten) bevakas noga. Vatikanstaten är också sett till befolkningsmängd en av världens rikaste stater.

Påven väljs på livstid av biskopar från hela världen. När han väl är vald ses han av sina efterföljare som en guds ställföreträdare på Jorden, och hans ord är denna guds ord och kan därför inte ifrågasättas.

Vad gäller fottvättning så är det en rit som utförs en gång per år enligt deras religions namn. Den "enkla lägenheten" är naturligtvis inte i någon av Italiens förorter, utan i Vatikanstaten där det inte finns några miljonprojekt.

Vatikanstaten är dessutom basen för en av världens största pedofilringar. När katolska präster och biskopar världen över upptäcks med att att sexuellt ha utnyttjat barn, oftast gossar men även flickor, så läser man det internt. Samarbete med polis undviks nogsamt. Inte sällan omplaceras istället våldtäktsmännen så att de på nytt kan ta upp sina våldtäkter.

Detta är alltså denna på livstid valde gudagestalt, alltid en man,  i en stenhårt bevakad nation och med stor tolerans för pedofili som Joel Halldorf anser vara en "... dröm för Europa: drömmen om en ny europeisk humanism, präglad av ekonomisk solidaritet, respekten för liv och förmåga till dialog."