tisdag 23 mars 2010

Protester för protestens skull?

I kvällens Västnytt fick vi ta del av upprörda föräldrars protester mot en skolnedläggning inom SDF Frölunda-Högsbo, något som oxå GP rapporterar om. En pappa i Västnytt nästan skrek fram att det var skandal att man inte fick prata med politikerna. I GP skriver man att en kvinna i en dialogväst sade följande;
Utan att ta ställning i själva sakfrågan om skolnedläggningen, något jag vet för lite om, så är jag förvånad över att engagerade föräldrar tror att de måste ha en dialogväst för att tala med SDN-politiker? Det tog mig 15 sekunder att googla fram adress och telefonnummer till samtliga ledamöter och ersättare i SDN Frölunda-Högsbo. Om man inte har tillgång till internet kan man ringa SDF Frölunda-Högsbo och redan nästa helgfria vardag få listan i sin brevlåda utan kostnad.

Som fd SDN-politiker vet jag att ett personligt samtal en tid innan ett sammanträde äger rum är mycket mer effektivt än gruppsamtal under själva sammanträdet. Då har man oxå större möjlighet att påverka politiker innan själva beslutet fattas.

Fast "risken" är ju att beslutet fattas som är till fördel för den protesterande, och man får inte möjlighet att framstå som en förtryckt medborgare i TV...

3 kommentarer:

 1. Jag heter Daniel Deak.
  Du ska veta att det är faktiskt inte så lätt.
  Vi har ringt, skickat mejl, t.om skickat BREV hem till varje ledamot.
  Inget svar.

  Våra frågor.
  Inget svar.

  Det är katastrof just nu och vi har gått ut i strejk.

  SvaraRadera
 2. Mmm, "dialogväst" jag vill verkligen se inslaget så att den konkretiseras, jag tror och hoppas att ens tanken på en liknande sak är unik för just typ en upprörd föräldragrupp..
  Jag förstår också att man blir upprörd men varför blir man så infantil så man sätter på sig en väst o står på ett möte o lallar??
  Sätt absolut press på politiker för o driva en sakfrågan men gör det utan o framstå som en hovnarr.
  Sedan var ju artikeln på GP:s websida skriven som av en femåring vilket kanske bidrog till en förläjligande känsla av hela hisorien

  SvaraRadera
 3. Daniel Deak; jag finner ingen anledning att misstro dig, utan skrev bara av egen erfarenhet samt av inslagen i Västnytt samt artikeln i GP, där bl a;

  "- Då får ni informera er reception. Jag har frågat och flera gånger fått besked om att vi får fråga om vad som helst. Ni får bestämma er!
  - Vi har massor med frågor om skolan, sa Rolf Jonsson, förälder som engagerat sig i skolrådet. Vi vill ha ett särkilt möte om skolfrågor."

  fick mig att tro att man satsat allt krut på verbal kommunikation under själva mötet.

  Sen tycker jag rent spontant att det visst går att ordna ett möte om skolfrågor om viljan finns. Däremot kanske det kräver minst 2 månaders framförhållning, då alla DN-politiker är fritidspolitiker och därför måste ge sina arbetsgivare en rimlig chans att ersätta dem med annan personal.

  Mitt blogginlägg tycker jag ändå är hoppfull för Göteborgs medborgare. SDN-politiker får i regel inte många samtal från medborgarna (desto fler informationsblad från olika grupper), så om fler än tre ringer i ett ärende så ses det som en folkstorm.

  Det verkar ju dock tråkigt att dina erfarenheter inte är likadana. Då SDN-politikerna utses av kommunfullmäktige är väl en lösning på sikt att ni efter valet lägger press på de partier som ska representeras i ert SDN, att de inte tillsätter samma politiker som ni ha dålig erfarenhet av sedan tidigare.

  SvaraRadera