lördag 9 april 2011

Årets vargjakt mer lyckad

Jag är fortsatt oerhört kritisk mot vargjakten men gläder mig ändå över att jägarna har skött sig bättre i år. Man har funnit att 5 av de 19 vargarna som sköts haft missbildningar vilket tydligen skall ligga nära det statistiska underlaget enligt Sveriges Veterinärmedicinska Anstalt (SVA). Detta har ju dock mer med tur än skicklighet att göra då det är omöjligt för någon att på håll se om en varg har en missbildning eller ej  Jägarna har dessutom behandlat vargarna bättre efter avlivningen och man har lyckligtvis inte funnit någon förekomst av dvärgbandmask.

Det tråkiga är att man även funnit hagel i två av vargarna, vilket tyder på att de utsatts för tjuvjakt tidigare. Det åligger stort ansvar på Jägareförbundet att fortsätta informera sina medlemmar att all tjuvjakt är oacceptabel, och att man inte i sin syn på vargen får folk att uppmuntras till att göra en i deras tycke "god gärning" genom tjuvskytte.

2 kommentarer:

  1. Det är ingen som har tänkt på att det kanske inte är tjuvjakt dom två hagel-vargarna har råkat ut för? Det kanske var en katt/hund/får/ko/hästägare som helt enkelt skyddade sina djur.

    SvaraRadera
  2. Jodå, det tror jag nog, men det är troligen tjuvjakt ändå. För att skydda katt får man inte skjuta varg. Hund och tamboskap som hotas, kan skyddas genom sk skyddsjakt om man först försökt skrämma bort vargen.

    För övrigt är det största hotet mot jakthundar inte varg eller annat djur, utan jägare som misstar hunden för vilt...

    SvaraRadera