torsdag 28 april 2011

Det är bara lite AIDS! av Sara Granér

”Det är bara lite aids!” är tecknaren Sara Granérs mycket prisade seriedebut. Hennes förlag Galago beskriver hennes skapande med att ”...skämtteckningar angriper samhället likt hur en obs-klass hög på sockerdricka angriper sin lärarvikarie.”Kanske ligger det något i det. Klart är i alla fall att hon inte drar sig för runda ord, rå och brutal humor med vänsterperspektiv. Teckningarna är personliga med inslag av storheter inom genren som Pirinen och Lundqvist, vilket inte är det sämsta.

En sak är dock lite märkligt i hennes humor, och det är hennes förkärlek att använda uttrycket ”CP” i nedsättande mening. Hon är enligt förlaget född 1980 och mig veterligen har CP endast använts i dess rätta uttryck från det årtiondet och framåt. När jag själv var barn på 70-talet var det däremot oerhört vanligt att man använde det för att göra lärare, föräldrar och andra vuxna tokiga och högröda i ansiktet. I Saras fall blir det mest lite sött samt generar en del frågor; Har hon förläst sig på ungdomsböcker från 70-talet? Tror hon verkligen att det provocerar?

Avslutningsvis vill jag rekommendera den här boken som perfekt dasslitteratur! Den intas bäst i små doser då hon, likt många av sina seriekollegor, ofta återkommer till sina favoritskämt och -uttryck och att det då blir lite lätt tjatigt. (”Kill your darlings” är uppenbarligen inget för komiker inom någon konst- eller kulturgenre...)

Jag ser dock fram emot hennes kommande alster med stor tillförsikt!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar