måndag 18 april 2011

Verdinelli och den selektiva kampen mot homofobi

I lördags publicerade Göteborgs-Posten en krönika av den återkommande Cecilia Verdinelli där hon talade om värdet av att våga ta konflikter. Hon skriver bla om ett tillfälle i badet på Frölunda Kulturhus;


I lilla bassängen där småbarn och deras föräldrar guppar runt störs friden ibland av tonårskids som hoppar bomben bland treåringarna under det ömsesidiga stridsropet ”Jävla bög!”. Jag säger åt dem att dra på stört. De flinar. Jag går fram, höjer tonen, visar att jag är rasande. Det hjälper oftast. Någon gång har jag fått hämta badvakten. Då står jag och glor triumferande medan de bortforslas


Cecilia Verdinelli är inte bara krönikör i GP, utan också aktiv syndikalist.Syndikalisterna gör, tillsammans med många andra på den yttersta vänsterkanten, en stor sak av att de kämpar mot homofobi och kvinnoförtryck. När den kristna hatpredikanten Åke Green ville ha uppmärksamhet och skickade ut sin predikan där han beskriver "homosexualitet som en cancersvulst på samhällskroppen" så nappade de direkt och protesterade högljutt med den äran. Åke Green blev åtalad och sedermera friad då den svenska yttrandefrihetsgrundlagen tillåter att man i religiösa sammanhang hänger sig åt sådana uttalanden.


I helgen hölls en konferens av föreningen TUFF (Troende Unga Framtida Förebilder) om sk islamofobi och unga muslimers situation i Sverige. På lördagen, samma dag som Verdinellis krönika publiceras, talade en muslimsk hatpredikant, Bilal Philips, på denna konferens. I GP beskrivs han så här;


Bilal Philips driver Islamic Online University (IOU) med säte i Qatar vid Persiska Viken. På You Tube finns gott om klipp där han far ut i hätska angrepp mot muslimer som han inte anser renläriga (bland andra shia-muslimer), judar och homosexuella.


Om detta skriver Verdinelli ingenting! Inte heller hennes syndikalistiska fackförbund eller något annat parti på vänsterkanten, som i vanliga fall skulle affischerat varenda elskåp från Angered till Tynnered med tider för demonstrationer, uttrycker med en stavelse protester mot detta.


Att växa upp som ung muslim idag i ett land som visserligen till största delen är sekulariserat men ändå präglat av 1000 år av kristna värderingar, är inte lätt.Att dessutom en förening för unga muslimer bjuder in en hatpredikant till en konferens där ungdomar i sin mest sköra ålder (åldersgräns var satt till 14 år) där man funderar över både sin tro och sexualitet, och får höra att det bara finns en muslimsk lära och att judar och homosexuella är ett hot, gör att de behöver stöd från vuxenvärlden.


Borgerligheten har inte för vana att protestera på gatorna, men de har valt att behålla större delen av sina tidningar (undantaget Centern som sålde av sitt pressinnehav för några år sen och nu seglar på fyraprocentens rand). 


Den liberala GP skrev därför det självklara på lördagens ledarplats;Under många år har TUFF fått bidrag av kommunen. För att få detta måste verksamheten vara uppbyggd på demokratiska principer, öppen för alla och utgå från att samma rättigheter och skyldigheter för kvinnor och män.
Hur detta går ihop med att TUFF bjudit in den kontroversielle islamisten Bilal Philips är svårt att förstå. Philips är homofob, antisemit och för dödsstraff. Till råga på allt könssegregeras hans framträdanden.
Det är beklagligt att en förening med stora möjligheter att minska islamofobin i samhället istället gör tvärtom bjuder in en person som bekräftar intoleranta människors syn på islam som en fanatisk, ojämnställd och våldsbenägen religion. En sådan förening kan omöjigt få fortsatta kommunala bidrag. Göteborg bör därför säga nej till den ansökan som för tillfället ligger inne.

Det är bra att Verdinelli i sin vardag bekämpar homofoba uttalanden. Det hade dock gjort än större nytta om hon och hennes gelikar på yttersta vänsterkanten gjorde mer för unga muslimer i socialt utsatta förorter. Fast hon kanske nöjer sig med att lyfta ersättning från den borgerliga tidningen Göteborgs-Posten? Det är  väl att ses som en krona från kapitalet för kampen. Att kampen inte är för de vars elskåp de vandaliserar är uppenbart...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar