måndag 26 september 2011

Skämmes kändisar!

"Hallå där Aaron Israelsson, chefredaktör på tidningen Faktum som i lördags bytte ut sina ordinarie försäljare mot 14 kändisar."

Bytte ut sina ordinarie säljare?! De ordinarie säljarna är hemlösa som köper tidningar för 25:-/styck och sedan säljer de för 50:-. Att Faktum under en av årets bästa helger för säljarna låter kändisar konkurrera med hemlösa är inget annat än en stor skandal, och ALLA kändisar som var med i detta jippo borde skämmas ordentligt!!!






Vilken kändis sålde flest Faktum?

tisdag 20 september 2011

Gatutidningen Faktum tar upp kampen mot religionsfriheten

Gatutidningen Aluma i Malmö har drabbats av strömavhopp av medarbetare pga att den nye ansvarige utgivaren har en bakgrund som marknadschef på Livets Ord. Detta för att de påstår att deras publicistiska frihet skulle vara hotad.  Detta har fått gatutidningen Faktum att snabbt fatta beslut om att anställa de avhoppade medarbetarna i Malmö, och starta upp en verksamhet även där. På sin officiella Facebooksida går man ut med orsaken;

"Nu är det officiellt. Faktum tar upp kampen mot Livets Ord!"

I Sydsvenskan säger Faktums chefredaktör Aaron Israelsson;


Att en ansvarig utgivare av Alumas styrelse tillsätts bl a på sina meriter som marknadschef hos Livets Ord tolkas alltså av Faktum som att Aluma nu "kapats" av Livets Ord?!

Det som nu är officiellt är inte bara att Faktum nu tar upp kampen mot Livets Ord, utan dessutom att man tar upp kampen mot FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna där rätten att utöva sin tro är stadsfäst.


MOB Produktions ordbok: Excelförfattare

Excelförfattare- Författare inom underhållningsgenren med platta personporträtt och oerhört strukturerad handling där man nästan på sidan när vet exakt vad som skall hända. Böckerna har historiskt sålts under beteckningar som Harlequin, Manhattan och Wahlströms Ungdomsböcker. Under senare decennier har de dock kamouflerats som skönlitterära böcker, med den skillnad att excelförfattarnas alster oftare hittas vid frysdisken på Willys än bland kultursidornas recensioner.

torsdag 15 september 2011

Åsa Linderborg slår hammaren på spiken

När Åsa Linderborg lämnar den tröttsamma 68-retoriken (hennes självbiografiska bok "Mig äger ingen" är t ex värd alla hyllningar) har hon ofta tänkvärda inlägg. Hennes kommentar till hur Nygren & Nygren samt Norstedts hanterat författaren bakom boken om Olle Ljungström, Elin Fredriksson, bör inte gå någon kulturintresserad förbi.

När man hör Magnus Nygren på Nygren & Nygren säga att Elin Fredriksson "bara skrev texten" och därför är "skribent, inte författare" kan jag riktigt känna hur Orwell vrider sig i sin grav i avundsjuka över att han inte kom på det uttrycket först.

onsdag 7 september 2011

Lasse Wierup, Matti Larsson: Svensk maffia- Fortsättningen


Svensk maffia- Fortsättningen är, som titeln säger, en fortsättning på boken Svensk maffia- En kartläggning av de kriminella gängen från 2008. Den första boken handlar om hur den moderna 1%-kulturen (som innebär att man sällar sig till en del av befolkningen som ställer sig utanför samhällets lagar och normer) fick fäste i vårt land genom dels Hells Angels etablering i Skåne, och dels genom de etniska grupperingar som uppstått genom inflyttningen av personer från de av främst Europa krigsdrabbade områdena.

Författarna Lasse Wierup och Matti Larsson skapade sedan sajten Svensk Maffia, men insåg rätt snart att gängkulturen eskalerade i en sådan grad att det fanns uppslag till en ny bok. Denna handlar dels om de äldre 1%-gängens fortsatta framfart,men också om de gäng som har försökt göra inbrytningar på ”marknaden”, samt de som styr olika kvarter i främst våra storstäder.

Svensk maffia-Fortsättningen är ett gediget journalistiskt arbete som visar på politikernas misslyckande, men också på goda exempel såsom Länspolisen inom Västra Götaland som genom ständiga kontroller hållit åtminstone nyetableringen i någorlunda schack.

Den enda invändningen jag möjligen kan ha är att väldigt mycket av bokens material användes i serien ”Svensk maffia” som sändes i TV4 under vintern 2011, men det är ju inte värre än att man skummar över dessa sidor.


    söndag 4 september 2011

    Dagens "Kunnskap är mackt"

    Litteraturkritikern Åsa Beckman talar i dagens Godmorgon Världen om årets trender i bokbranschen. Hon säger bl a att Bengt Ohlssons senaste bok, Rekviem för John Cummings (mer känd som ledaren i gruppen Ramones under namnet Johnny Ramone), gjort att en diskussion om att skriva skönlitterärt om nu levande personer uppstått.

    Att han nu har varit död i nästan exakt 7 år verkar hon inte ha någon koll på. Hon googlade väl fel inför sitt stora framträdande, och hittade den här istället...

    torsdag 1 september 2011

    Mirja Unge: Järnnätter


    Bente är en kvinna i som passerat tonåren och jobbar på sin styvfars gård. Hennes mor lider av psykiska problem och åker titt som tätt in på psyket för vård. Bente själv är visserligen rapp i käften men bär också på ett mörker, något hon ständigt oroas skall ta över henne. När hennes kärlek, Leo, sviker släpper hon greppet och låter sig drivas med ett gäng med minst sagt destruktiv livsstil.

    Det här är Mirja Unges andra roman, och hon visar även där att hon äger ett språk som hon är ensam om i Sverige. Hennes uttryckssätt gör att man lever sig in i hur Bente känner det in i detalj med ett flöde som äter sig in under huden. Det mörker hon bär på beskrivs i ett fantastiskt stycke som många kan känna igen sig i;

    För mörkret fanns gränsnära det låg i blodet och kunde välla och skölja över allting i huvudet genom ådrorna bara man släppte greppet och taget så kom det blodvarma mörkret och förde en bortom det skarpa.

    Mirja Unge är en av de mest intressanta svenska författarna idag, något hon fortsatt befästa med senare böcker som t ex Motsols.