onsdag 7 september 2011

Lasse Wierup, Matti Larsson: Svensk maffia- Fortsättningen


Svensk maffia- Fortsättningen är, som titeln säger, en fortsättning på boken Svensk maffia- En kartläggning av de kriminella gängen från 2008. Den första boken handlar om hur den moderna 1%-kulturen (som innebär att man sällar sig till en del av befolkningen som ställer sig utanför samhällets lagar och normer) fick fäste i vårt land genom dels Hells Angels etablering i Skåne, och dels genom de etniska grupperingar som uppstått genom inflyttningen av personer från de av främst Europa krigsdrabbade områdena.

Författarna Lasse Wierup och Matti Larsson skapade sedan sajten Svensk Maffia, men insåg rätt snart att gängkulturen eskalerade i en sådan grad att det fanns uppslag till en ny bok. Denna handlar dels om de äldre 1%-gängens fortsatta framfart,men också om de gäng som har försökt göra inbrytningar på ”marknaden”, samt de som styr olika kvarter i främst våra storstäder.

Svensk maffia-Fortsättningen är ett gediget journalistiskt arbete som visar på politikernas misslyckande, men också på goda exempel såsom Länspolisen inom Västra Götaland som genom ständiga kontroller hållit åtminstone nyetableringen i någorlunda schack.

Den enda invändningen jag möjligen kan ha är att väldigt mycket av bokens material användes i serien ”Svensk maffia” som sändes i TV4 under vintern 2011, men det är ju inte värre än att man skummar över dessa sidor.


    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar