lördag 8 december 2012

Ligga med Brodrej? Nej tack!

I våras skapade Expressens kritiker Gunilla Brodrej debatt om sexism inom operakonsten , och då speciellt på Göteborgsoperan, och exemplifierade med Graham Vicks uppsättning av Dmitrij Sjostakovitjs opera "Lady Macbeth från Mtsensk";

Denna spektakulära uppsättning innehåller en rad scener som förhärligar den råa manliga sexualiteten. Bland annat framställs det som om bondflickan Aksiniya skulle tycka om att bli sextrakasserad. Här ser ni en glad tjej som gillar att bli påsatt bakifrån i en grävskopa medan ett 20-tal män tittar på. Aksinya tilldelas ingen djupare roll än denna att vara ett av häradsbetäckarens villiga offer. Inte ens Sjosta­kovitj hade reducerat henne till slampa. Men det gör Vick.

Diskussionen fick bränsle på brasan när Göteborgsoperans dramaturg i en kombination av grabbig och låg humor samt okunskap om hur Facebook fungerar i en tråd innehållande bl a hans man fantiserade om Gunilla Brodrejs sexualliv.

Allt hade kunnat sluta där; en kvinnlig kulturjournalist skriver en analys man kan tycka vad man vill om och bemöts sjusärdeles lågt. Det gör det inte...

Sedan en tid har Brodrej startat ett pod-program som heter... Ligga med Brodrej(sic!)! Enligt en bild på sidan för programmet syftar titeln på att intervjuobjektet ligger ner när det intervjuas men naturligtvis är titeln dubbeltydlig, helt i linje med den klick-journalistik "fina" kulturjournalister säger sig så förakta. 

Och Gunilla Brodrej förvandlat sig till en kvinna en ny person i varje program får "ligga med"...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar