måndag 24 november 2014

SVT och misshandeln av Homeland



Homeland är en föredömlig satsning av SVT. För att tillförsäkra sig att så få som möjligt ser serien på stream eller som nertankad torrent har man under alla säsonger sett till att sända den dagen efter den sänts i USA, något som fått åtminstone mig att hålla mig i 24 timmar.

Dock har de denna säsong misshandlat serien mer än lovligt. Det första säsongsavsnittet, som alltid är förlängt, sändes kl 21. Därpå sändes de kl 22.10. Det är helt ok. Döm dock om min förvåning när jag i förra veckan skulle se Homeland, slog på kl 22.10 och de visade sig att den redan höll på?! De hade flyttat den till 21.55. I kväll går den kl 22, och tydligen nästa vecka med.


Att tablålagd -tv redan bland många ungdomar fått lämna plats för streamade alternativ är en sak, men är det för mycket begärt av SVT att när de nu satsar resurser för att vara i fas med USA satsar på en(!) tid för de normallånga avsnitten, och håller sig till det?

söndag 23 november 2014

Kulturskribent beger sig utanför reservatet

I dagens GP (pappersupplagan) skriver kulturskribenten Magnus Haglund om hur han beger sig på upptäcksfärd i sin bostadsort Göteborg. Orsaken är en resa med flygbussen till Landvetter;

Jag satt på flygbussen ut mot Landvetter. Precis när bussen passerat Liseberg och svängde av mot motorvägen, tittade jag upp mot de ståtliga husen i rött tegel på berget. Vad är det där för stadsdel egentligen? Hur kommer det sig att jag aldrig lagt märke till den förut? 

Med anledning av detta tar han sig en tur i Jakobsdal och Tynnered.

Varför är då dessa stadsdelar för en kulturskribent som, särskilt i hans ålder, borde ha varit runt i alla stadsdelar och känt på miljön, kulturen och vad de olika etniciteterna har att bidra med?

En av orsakerna kan vara är att han bor i det område som är Göteborgs Södermalm; Masthugget/Majorna/Linné. I likhet med Södermalm är det tre stadsdelar där alla inom  kultur- och mediesektorn vill hamna, och uppenbarligen till slut gör. Där ser man samma saker som alla andra i området, röstar på samma sätt (V, MP och Fi) och får därmed samma perspektiv på tillvaron.

Det bevisas åter att de mest inskränkta människorna i vår stad är de tidigare nämnda yrkesgrupperna; De inom kultur och media.

Tragiskt.

fredag 21 november 2014

Light My Fire - A Classic Salute to the Doors

Plågsamt usel samlingsskiva av skickliga musiker och sångare som inte lagt två strån i kors för att göra tolkningarna av Doors låtskatt till sina egna.


torsdag 20 november 2014

Får det lov att vara lite sekreto i grytan?

För den del av befolkningen som envisas med att fortsätta äta kött, kan de snart finna sekreto i köttdisken. Det är branschorganet Svenskt Kött som presenterar ett antal nya styckdetaljer som kan dyka upp i handeln.

Sekreto är en styckdetalj från grisens hals. MOB Produktion undrar om det även innebär att grisen är helt uppfödd på säd...

Sekreto (Foto: Svenskt Kött)

söndag 9 november 2014

Östblocket på Gärdet förnekar sig inte


I helgen firar hela Europa att det är 25 år sedan Berlinmuren föll, något som ledde till att processen att störta den kommunistiska diktaturen i östblocket och befria dess medborgare.

Detta firar man i Östblocket på Gärdet i Stockholm, där man i programmet Kino förutom en exposé över filmer där muren har ingått intervjua vänsterfilmaren Mike Leigh som får Stockholmsfestivalens stora pris för sin livsgärning, samt Jan Myrdalsällskapets Leninpristagare 2010, Roy Andersson, som ska tala om sin nya film En duva satt på en gren och funderade över tillvaron.

onsdag 5 november 2014

Gillian Flynn: Gone Girl

Få kan ha undgått Gone Girl, som sedan en tid även går som film på landets biografer. Historien om hur en mans fru plötsligt försvinner har varit en succé både som bok och på den vita duken.

En av orsakerna till bokens succé är upplägget; Frun försvinner i början av boken och vi får följa hur mannen hanterar det. Samtidigt får vi läsa en dagbok skriven av frun som visar att allting inte verkar vara som det ska. Boken är full av vändningar och är en riktig bladvändare. Tyvärr är slutet inte lika bra som boken i övrigt. Förhoppningsvis beror det på en allt för övertygande lektör, och inte författarens ursprungliga idé.


Mycket läsvärd dock.