måndag 9 februari 2015

Mental härdsmälta av Ekots Lördagsintervju

Lördagen var inte en av de största för Ekot i Sveriges Radio. Jag har tidigare rapporterat om hur Ekots Mellanösternkorrespondent , Cecilia Uddén, kallade den i Sverige narkotikaklassade växten kat ”en mild drog” i Lunchekot. 

Salahuddin Barakat (Foto: Youtube)

Direkt efter Lunchekot följde Ekots lördagsintervju. Där intervjuade Marita Saarinen imamen Salahuddin Barakat, som hon presenterade med att han var ”teolog och rättslärd” samt hade ”auktoriserad rätt att tolka lagen”. Bara detta ställer en del frågor:

Vem har utfört auktoriseringen?

Islam och kristendomen är de överlägset största religionerna i världen, och båda har flera inriktningar; Vilken av alla riktningar tillhör Salahuddin Barakat?

Godkänner alla andra inriktningar inom islam hans auktorisering, vilket vi vet att de inte gör och således; Varför ska ett licensfinansierat nyhetsprogram ge en person en legitimitet han uppenbarligen inte besitter?

När intervjun fortsatte sade denna imam bl a att muslimer var diskriminerade i Sverige för att ”de inte fick ledigt för att gå på fredagsbönen som är viktig för dem”. Vilken arbetsgivare som gav kristna kyrkobesökare ledigt för att gå på högmässa på söndagar, men förnekade sina moskébesökande muslimer samma rättigheter på fredagar, framkom dock aldrig. Troligen för att det inte finns någon sådan arbetsgivare.

Vad gällde vår sedan 250 år grundlagsfästa yttrandefrihet, som ger oss rätten att häda och som Salahuddin Barakat ville se över, svarade imamen att han inte ville inskränka den utan ”utveckla den”. George Orwell hade inte kunnat formulerat det bättre. Man kan också fråga sig vad de muslimer som flydde från Iran när Ayatollah Khomeini tog över anser om det? Då Ekot gett denne imam rätten att tolka vad de ska anse så ska det tydligen bara acceptera detta.

Som ni förstår var denna Lördagsintervju en katastrof på alla sätt. I skrivande stund på måndagskvällen har detta dock inte uppmärksammats på något sätt i övrig regimmedia. Kanske är de rädda för att bli kallade för islamofober?

Ekots Lördagsintervju finns i sin helhet att höra här, men var beredda med skämskudden. Den kommer att komma till flitig användning.Monica Saarinen (Foto: Pressbild, Sveriges Radio)