måndag 29 maj 2017

Kulturradion: DDR stal konst - inte kommunisterna

Kulturradion i Sveriges Radio rapporterar idag om konststölder i DDR gjorda under den kommunistiska regimen. Har public service blivit objektivt?

Naturligtvis inte. Den konst som stals efter Andra världskriget gjordes av DDR och Sovjetunionen. Redan i ingressen slås fast skillnaden på diktaturer hos public service som bekostas av en bildskärmsavgift;

Över 70 år efter andra världskrigets slut syns ännu ingen ände på efterforskningarna om konsten och kulturskatterna som nazisterna stal av judar. Nu har det tyska Centret för förlorade kulturföremål också fått i uppdrag att kartlägga de fortsatta konststölderna efter kriget, i det sovjetockuperade Östtyskland och under DDR-regimen.

Ett objektivt rapporterande public service hade naturligtvis antingen använt ideologierna i båda fallen, nazister och kommunister, eller ländernas namn.

Nu är ju dock kommunismen, som av forskare anses ha mördat minst 30 miljoner människor, en ideologi som varmt omhuldas på kulturredaktioner; Ja, även i borgerliga tidningar. Den ses som en fin tanke som bara haft lite otur när den praktiserats.

Det är hög tid att en gång för alla göra sig av med public service och låta medborgarna i Sverige själva få avgöra vilken media de ev. vill stötta ekonomiskt med sina surt förvärvade slantar.