söndag 16 augusti 2015

Jack Werner hänvisar i Medierna till våldsvänsterns research

I programmet Medierna i P1 är frilansjournalisten Jack Werner, grundare av sajten Viralgranskaren, krönikör. Hans granskningar ägnas uteslutande de som anses vara rasister, nazister och högerextrema och deras i flera fall våldsamma retorik på nätet. Att de finns liknande våldsam retorik från både offentliga och anonyma vänstersympatisörer och -extremister på sajter som Motkraft, Facebook och Twitter intresserar dock inte Jack Werner. Och en del av svaret får vi i lördagens krönika.

I den hänvisar Jack Werner bl a till Stiftelsen Expo när han talar om vilka sajter Peter Mangs surfade på innan skjutningarna i Malmö. Stiftelsen Expo är grundad av bl a  trotskisten Stieg Larsson samt AFA-grundare Tobias Hübinette (tidigare Karlsson), en man adopterad från Korea som i intervjuer skrutit om hur han misshandlat barn för att de haft fel hudfärg samt har önskat "blod och eld över den vita rasen". Stiftelsen Expo, som handplockar sin egen styrelse, utmärker sig också genom att de, trots att de säger sig kämpa för mångkultur, inte har kunnat hitta en enda person med utomskandinavisk etnicitet till sin styrelse. Mot den bakgrunden är det inte heller konstigt att de inte valt att gräva fram att det parti Peter Mangs tillhörde närmast innan skjutningarna i Malmö var Vänsterpartiet.

Han hänvisar också till Researchgruppen, en organisation med en än mer blodsbesudlad historia. Researchgruppen grundades av bl a Martin Fredriksson och Mattias Wågh som även de var med och grundade terrororganisationen AFA, Antifascistisk Aktion. Martin Fredriksson är dömd för flera fall av misshandel på politiska grunder, innehav av farligt föremål på allmän plats, samt har åtalats för mordbrand, något som han friades ifrån men efteråt erkänt att han stod bakom. Han har inte heller tagit avstånd från sin tid inom AFA, utan snarare upprepat att "våld är kul".

Även Mattias Wågh har ett digert brottsregister, vägrar ta avstånd från tidigare våldsaktioner och erkänner att de fortfarande har ett "bra samarbete" med AFA. Han hyllar fortfarande våld som kampmetod. Han sade bland annat på Twitter inför den andra, större Kärrtorpsmanifestationen vid jul för några år sedan skulle "lyfta bort" de han trodde var sverigedemokrater om de ville delta i manifestation mot rasism och nationalsocialism.

De ligger också bakom tidigare hatsajten Motkraft, samt var tidigare aktiva i AFA Dokumentation, där de hackade kunddatabaser. En databas vars kundregister hackades var Nordiska Förlagets i Linköping. Det ledde till en uthängningskampanj i de bostadsområden där kunder fanns som bl a köpt historisk litteratur som är närmast omöjlig att få tag på genom vanliga kanaler, trots att de vare sig är olagliga att ge ut eller att inneha.

Registret har också lagt grunden för Researchgruppen samt används av Stiftelsen Expo samt bolaget Piscatus dit Martin Fredriksson värvades av Robert Aschberg (japp, DEN Robert Aschberg!).

Medierna i P1 och Viralgranskaren anses vara viktiga kanaler för att granska medier och sociala forum. Att även dessa båda granskare bör granskas hårt står helt klart, vecka efter vecka.